Screening
Med screening menas någon form av hälsoundersökning vars syfte är att hitta sjukdomar och få en diagnos innan man börjar få symtom. Det kan till exempel vara ett blodprov eller en röntgenbild. Hittar man någon behandlingsbar sjukdom via screening, kan man börja behandlingen tidigare än vad man hade gjort om sjukdomen upptäcktes först när den börjar ge symtom. För många sjukdomstillstånd, exempelvis cancer, kan tiden då man upptäcker sjukdomen vara avgörande för ett lyckat behandlingsresultat. Flertalet sjukdomar kan man se med hjälp av bilder av kroppen långt innan (ibland flera år) de börjar ge symtom. Dock ska man vara medveten om att finns det en lång rad av åkommor som inte går att hitta med bilddiagnostik.
Det finns flera exempel på screening som idag utförs i svensk sjukvård. Exempel på dessa är screening för bröstcancer och cellförändringar i livmoderhalsen.
Att använda bilder, exempelvis magnetröntgen, är ett bra sätt att screena kroppen på jakt efter olika typer av sjukdomar som går att fånga på bild, exempelvis cancertumörer. En stor fördel med magnetmetoden är att den är helt säker då den inte avger någon joniserande strålning som vid exempelvis klassisk skiktröntgen.